Despre glaucom

Written by Clinica Oftalux on 08 February 2013 - No Comments

Glaucomul este denumirea generica pentru un grup de afectiuni care afecteaza nervul optic, structura responsabila cu transmiterea informatiilor vizuale de la ochi la creier. Cele mai multe tipuri de glaucom au ca substrat cresterea tensiunii oculare care determina imbolnavirea nervului optic. Glaucomul netratat duce la orbire si reprezinta a doua cauza de orbire in Romania.

Pot exista mai multe tipuri de glaucom dar cele mai importante sunt:

 • glaucomul cronic cu unghi deschis
 • atacul de glaucom
 • glaucomul congenital
 • glaucomul secundar

In partea anterioara a ochiului intre cornee si iris se afla un lichid numit umoare apoasa. Acesta este evacuat din ochi prin niste canale care se afla in unghiul dintre iris si cornee.

Orice blocaj care impiedica evacuarea lichidului din ochi determina acumularea acestuia in interiorul ochiului si cresterea tensiunii oculare. Aceasta produce lezarea nervului optic.

Glaucomul cronic cu unghi deschis este cel mai frecvent tip de glaucom. Persoanele care sunt predispuse la acest tip de glaucom sunt cele care au rude de gradul I sau II cu aceasta boala. Toate persoanele peste 40 de ani trebuie sa faca un consult complet mai ales daca au rude cu glaucom.

Atacul de glaucom este o boala care apare brusc prin blocarea evacuarii lichidului din ochi (prin inchiderea unghiului irido-cornean). Durerea oculara apare brusc si este severa. Acest tip de glaucom este o urgenta si poate duce rapid la orbire daca este netratat.

Glaucomul congenital apare la nou-nascuti, este mostenit si este produs de anomalii de dezvoltare oculara.

Glaucomul secundar poate fi produs de medicamente (corticosteroizi), inflamatii oculare (uveite), traume sau boli sistemice.

Simptome

Glaucomul cronic cu unghi deschis este de cele mai multe ori asimptomatic si deja atunci cand pierderea de vedere este avansata leziunile nervului optic sunt foarte severe. Initial pierderea de vedere este periferica si ulterior se poate ajunge la vedere "in tunel".

Atacul de glaucom incepe cu durere severa la un ochi, scaderea puternica a vederii, greata si voma, halouri "in curcubeu" in jurul surselor luminoase si ochi rosu.

Glaucomul congenital poate fi observat de parinti: incetosarea corneei, marirea unuia sau a ambilor ochi, ochi rosu, sensibilitate la lumina si lacrimare.

Consultatia pentru depistarea si urmarirea glaucomului

Pentru depistarea, urmarirea si tratamentul glaucomului se fac urmatoarele investigatii:

 • masurarea acuitatii vizuale
 • biomicroscopia polului anterior
 • masurarea tensiunii oculare; exista si glaucom cu tensiune oculara normala si de aceea mai sunt necesare si alte teste.
 • campul de vedere (campimetria computerizata – masoara sensibilitatea retinei) este foarte util pentru urmarirea glaucomului deja diagnosticat dar in cazul glaucoamelor incipiente aceasta analiza este insuficienta deoarece leziunile pe nervul optic au atins o deja o anumita gravitate cand se detecteaza primele modificari pe campul de vedere.
 • biomicroscopia polului posterior – se face cu ajutorul unor lentile speciale si permite vizualizarea capului nervului optic care este afectat in glaucom.
 • tomografia de coerenta optica masoara starea fibrelor nervului optic si detecteaza cele mai mici modificari in glaucomul incipient. Aceasta analiza trebuie facuta la toti cei suspecti de glaucom pentru a confirma sau infirma diagnosticul.
 • gonioscopia este o investigatie care exploreaza cu ajutorul unei lentile cu oglinzi unghiul dintre iris si cornee si ajuta la diagnosticarea glaucomului cu unghi inchis.

Tratament

Principalul scop al tratamentului glaucomului cu unghi deschis este reducerea tensiunii oculare. Initial in glaucomul cu unghi deschis se folosesc medicamente antiglaucomatoase. Daca acestea nu dau rezultate se face tratament laser si/ sau operatie de glaucom.

Atacul de glaucom trebuie tratat de urgenta pentru ca altfel duce la orbire. Se scade tensiunea oculara cu medicamente antiglaucomatoase , apoi se face un tratament laser (iridotomie) si in unele cazuri operatie.

Prognostic

Glaucomul cronic cu unghi deschis nu poate fi vindecat si tratamentul corect si vizitele regulate la doctorul oftalmolog previn orbirea.

Atacul de glaucom tratat la timp salveaza vederea altfel duce la orbire.

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.

Cancel Submitting comment...